قدرت برگ چای: سلامتی در هر جرعه

نویسنده:

تاریخ انتشار:

13 اردیبهشت 1404

tea

چای نوشیدنی است که از خیساندن برگ‌ های جوان و جوانه ‌های برگ گیاه کاملیا سیننسیس در آب تازه جوشانده شده، تولید می‌شود.

فهرست محتوا

    چای از آن نوشیدنی­ های لذت بخشی است که قرن هاست به طور گسترده مصرف می شود. خبر خوب اینجاست که چای صرفا یک نوشیدنی برای رفع تشنگی نیست.

    به مناسبت روز جهانی چای، با برخی از ویژگی ­ها و فواید این نوشیدنی محبوب آشنا می­شویم.

     

    چای چیست؟

    چای نوشیدنی است که از خیساندن برگ‌ های جوان و جوانه ‌های برگ گیاه کاملیا سیننسیس در آب تازه جوشانده شده، تولید می‌شود. انواع اصلی چای شامل چای سیاه، سبز، سفید و اولانگ است.

     

    آیا انواع چای با هم تفاوتی دارند؟

    بله؛ آنچه انواع مختلف چای را از هم متمایز می کند میزان تخمیر آنها است؛ چای سفید کمترین میزان تخمیر و بعد از آن  به ترتیب چای سبز، اولانگ و در نهایت چای سیاه تخمیر بیشتری دارند. فرایند تخمیر، پلی فنول‌های موجود در چای را تغییر می‌دهد و آنها را غلیظ ‌تر و پیچیده ‌تر می‌کند. هرچه تخمیر بیشتر باشد، رنگ چای تیره­تر و طعم آن تندتر می­ شود.

    آیا چای حاوی کافئین است؟

    چای گیاه کاملیا سیننسیس به طور طبیعی حاوی کافئین است. مقدار کافئین بسته به درجه فراوری و زمان دم­ آوری متفاوت است؛ برای مثال چای سفید که به آرامی فراوری می شود بیشترین کافئین را درحالت خشک خود دارد؛ اما به دلیل اینکه در کوتاه ترین زمان دم می شود، کمترین مقدار کافئین را در حالت دم شده دارد.

     

    6 فایده مصرف چای

    1. سرشار از ترکیبات گیاهی محافظ

    همه انواع چای (سیاه، سفید، سبز و اولانگ) منبع غنی از ترکیبات گیاهی محافظ به نام پلی فنول هستند.

    مصرف منظم این پلی فنول ها ممکن است به محافظت از سلول های بدن در برابر آسیب کمک کند و در نتیجه خطر بیماری­های مزمن مانند بیماری قلبی، دیابت و سرطان را کاهش دهد. کاتچین موجود درچای سبز و تافلاوین موجود در چای سیاه ترکیباتی هستند که بیشتر این فواید را به همراه دارند.

    1. می ­تواند فشار خون را بهبود بخشد

    مصرف چای، به سبب داشتن ترکیب نیتریک اکساید، می­تواند به شل شدن ماهیچه ­های داخلی رگ ­های خونی  و در نتیجه گشادتر شدن عروق و تنظیم فشار خون کمک کند. چای، به خصوص چای سبز، به سبب داشتن مقدار زیاد از ماده پلی فنول می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهد.

    1. می ­تواند خطر دیابت را کاهش دهد

    پلی فنل های چای می توانند آنزیم های گوارشی مانند لاکتاز را مهار کنند و جذب گلوکوز را به تاخیر بیاندازند؛ بنا بر همین ویژگی محققان به این نتیجه رسیده اند که مصرف طولانی مدت پلی فنول های غذایی ممکن است به اندازه مصرف برخی داروها، در کاهش خطر ابتلا به دیابت موثر باشد؛ با این حال، مطالعات بیشتری جهت تایید این ادعا مورد نیاز است.

    1. می ­تواند سلامت روده را بهبود بخشد

    بسیاری از پلی فنول های موجود در رژیم غذایی ما، از جمله پلی فنول های موجود در چای، بدون جذب به روده بزرگ منتقل و در آنجا توسط باکتری های روده تجزیه می­شوند. به این ترتیب آنها منبع سوختی برای باکتری های مفید روده فراهم می­کنند و به آنها اجازه رشد می­دهند و به بهبود عملکرد روده و اصلاح سیستم ایمنی کمک می­کنند.

    1. می­ تواند استرس و اضطراب را کاهش دهد

    برخلاف  قهوه که انرژی زا در نظر گرفته می شود، چای به طور کلی به عنوان یک نوشیدنی آرامش بخش شناخته شده است. اگرچه هر دو نوشیدنی حاوی کافئین هستند، اما چای به سبب داشتن اسید آمینه ال تیانین و به لطف توانایی این ماده در افزایش امواج مغزی آلفا، اثر آرامش بخشی دارد.

    1. ممکن است توجه و تمرکز را بهبود بخشد

    به نظر می­رسد نوشیدنی های حاوی کافئین و ال-تیانین، بیشترین تأثیر را بر توجه و تمرکز ما دارند. یک فنجان چای سبز 25 میلی گرم ال-تیانین دارد. البته که این خاصیت مختص چای سبز نیست؛ بر اساس مطالعه‌ای که به بررسی تأثیر نوشیدن چای سیاه پرداخته است، عملکرد سریع‌تر، بهبود حافظه و خطاهای کمتری  با مصرف چای سیاه گزارش شده است.

     

    روزانه چند فنجان چای بنوشیم؟

    برای افراد معمولی که به کافئین حساس نیستند، حداکثر سه تا چهار فنجان چای سیاه در روز قابل قبول است؛ اگر انتخاب شما چای سبز است، می­توانید مقدار بیشتری از این نوشیدنی را مصرف کنید.

     

    پرسش + پاسخ توسط پزشک

    مشتاقانه منتظر دریافت نظرات شما دوستان عزیز هستیم...





    مطالب مرتبط

    tea

    قدرت برگ چای: سلامتی در هر جرعه

    تصویر شاخص مالاریا-01

    مالاریا؛ علائم، عوارض و نحوه پیشگیری

    تصویر شاخص linaclide

    لیناکلوتاید چیست؛ کاربردها، نحوه مصرف و عوارض احتمالی

    ونوپرازان (Vonoprazan)

    ونوپرازان چیست؛ کاربردها، نحوه مصرف و عوارض احتمالی

    روز جهانی بهداشت

    روز جهانی بهداشت 2025؛ شروع سالم، آینده‌ای پر از امید