خروپف

نویسنده:
اکتوورکو
تاریخ انتشار:
06 آذر 1401
snoring

تنفس پرسر و صدا حین خواب، خروپف نامیده می‌شود. ‏کاهش عملکرد روزانه و افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی، دو مورد از عوارض مهم خروپف هستند. ‏

تنفس پرسر و صدا حین خواب، خروپف نامیده می‌شود. مردانی که اضافه وزن دارند بیشتر دچار مشکل خروپف می شوند، اما در کل، خروپف می‌تواند هم زنان و هم مردان را درگیر ‌کند.

معمولا با افزایش سن، مشکل خروپف جدی‌تر می‌شود. خروپف در خواب شما و همسرتان، اختلال ایجاد می‌کند. همچنین باعث ناپیوسته و منقطع شدن خواب، ایجاد خستگی و خواب آلودگی و کاهش بازده شما در طی روز می گردد.

کاهش عملکرد روزانه و افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی، دو مورد از عوارض مهم خروپف هستند. در حدود نیمی از افرادی که شب‌ها با صدای بلند خر‌و‌پف می‌کنند، به مشکل آپنه انسدادی خواب (قطع تنفس حین خواب) مبتلا هستند.

وقتی خواب هستید، عضلات حلق شما در حال استراحت می باشند، زبان به عقب می‌رود و مسیر گلو را تنگ می‌کند. هنگام دم و به میزان کمتری در هنگام بازدم، دیواره‌های حلق شروع به لرزش می‌کنند. این لرزش‌ها منجر به ایجاد صداهای خاص هنگام خروپف می‌شوند.

هر چه مجاری تنفسی شما تنگ‌تر شود، لرزش عضلات حلق بیشتر و صدای خروپف بلندتر می‌شود. گاهی اوقات دیواره‌های حلق کاملا روی هم خوابیده، مسیر تنفس مسدود شده و شرایطی ایجاد می‌شود که آپنه انسدادی خواب (ایست تنفسی) خوانده می‌شود. در نظر داشته باشید که آپنه خواب، یک مشکل جدی است.

بعضی عوامل، خروپف را تشدید می‌کنند. اولین عامل، فرآیند معمول افزایش سن است که منجر به شل شدن عضلات حلق و خروپف می‌شود.

اختلالات ساختاری بینی و حلق، مانند بزرگ شدن لوزه‌ها، پولیپ‌های بینی یا انحراف تیغه بینی به باریک‌تر شدن مجاری تنفسی در طول خواب و نهایتا خروپف منجر می‌شود. التهاب بینی یا حلق که حین عفونت تنفسی یا به دلیل آلرژی فصلی اتفاق می‌افتد نیز می‌تواند به خروپف منجر شود. وضعیت خواب مانند خوابیدن به پشت، می‌تواند در برخی افراد خروپف را تشدید کند.

استفاده از داروهای شل کننده عضلانی در ساعات بعد از ظهر نیز می‌تواند در برخی افراد باعث بدتر شدن وضعیت خروپف شود. یکی از مهم‌ترین عوامل خطرزا، چاقی و به طور خاص، بافت‌های چربی در اطراف گردن است.

علایم

همانطور که گفته شد خروپف می‌تواند ناشی از آپنه انسدادی خواب باشد.

بنابراین اگر شب ها خروپف می‌کنید و علایم زیر را مشاهده کردید، به پزشک مراجعه کنید:

  • خواب‌آلودگی مفرط در طول روز
  • سردرد صبحگاهی
  • افزایش وزن
  • تغییر در سطح توجه، تمرکز یا حافظه
  • پریدن از خواب
  • متوقف شدن تنفس هنگام خواب

درمان

معمولا افرادی که خروپف می‌کنند، از این موضوع مطلع نیستند و از بقیه اعضای خانواده راجع به این قضیه مطلع می‌شوند.

اگر به شما گفته شده که خروپف شما در خواب، دیگران را آزار می‌دهد یا در صورتی که برخی از علایم و نشانه‌های ذکر شده را مشاهده کردید، با پزشک مشورت کنید. تست خواب مشخص می‌کند آیا به آپنه خواب مبتلا هستید یا نه.

راهکارهای درمان خروپف عبارتند از:

  • اصلاح سبک زندگی (اجتناب از عوامل خطر ذکرشده در بالا، اصلاح وضعیت خواب، درمان آلرژی‌ها و…)
  • جراحی قسمت انتهایی حلق، سقف دهان یا بینی (در صورت لزوم)
  • ابزارهایی که توسط دندانپزشک مجرب برای درمان خروپف و آپنه خواب ساخته می‌شوند.
  • CPAP (ماسکی که با ایجاد فشار مثبت پیوسته هوا در مجاری تنفسی از بسته شدن آنها جلوگیری می‌کند).

CPAP بهترین راهکار درمانی خروپف مربوط به آپنه خواب است. اگر برای شما آپنه خواب تشخیص داده شده، باید هرچه زودتر تحت درمان قرار گیرید. در صورتی‌که آپنه خواب درمان نشود، می‌تواند منجر به اختلال عملکرد فرد در طی روز و افزایش بیماری‌های عروقی شود.

البته لازم است راجع به جزئیات هر کدام از راهکارهای درمانی فوق از پزشک خود راهنمایی بخواهید.

مطالب مرتبط

Nail Abnormalities

بیماری های ناخن

Pilonidal Cyst

کیست پیلونیدال چیست؟

روز جهانی فشار خون

17 می؛ روز جهانی ” فشار خون بالا “

Hyperlipidemia

درباره هیپرلیپیدمی یا چربی خون بالا چه می دانید؟

داروی آسم اکتوورکو

راهکارهای دارویی برای مقابله با آسم به مناسب روز جهانی آسم 2024