افسردگی صبحگاهی چیست؟

نویسنده:
اکتوورکو
تاریخ انتشار:
25 خرداد 1401
morning-depression

اگر بیشتر صبح ها با حال خوب از خواب بیدار نمی شوید، ممکن است دچار مشکلی شده باشید که برخی از پزشکان آن را افسردگی صبحگاهی می نامند.

ممکن است افسردگی در ساعات مختلف روز بدتر شود، اما اغلب صبح ها تشدید می شود.

اگر بیشتر صبح ها با حال خوب از خواب بیدار نمی شوید، ممکن است دچار مشکلی شده باشید که برخی از پزشکان آن را افسردگی صبحگاهی می نامند.

افسردگی صبحگاهی می تواند ناشی از همان دلایلی باشد که باعث بروز افسردگی بالینی می شود. هم چنین حال بد صبحگاهی ممکن است ناشی از بیماری ها یا شرایط پزشکی غیر مرتبط با افسردگی باشد.

علایم

افسردگی صبحگاهی می تواند بخشی از چیزی باشد که به آن تغییرات خلقی روزانه می گویند. تغییرات خلقی روزانه به این واقعیت اشاره دارد که علایم افسردگی بالینی می تواند در طول روز افزایش یا کاهش یابد. معمولا صبح بدترین حالت است. اما برخی افراد متوجه می شوند که خلق و خوی آنها ظهر یا بعد از ظهر افت می کند.

افسردگی صبحگاهی می تواند شبیه به افسردگی کلاسیک باشد. علایم ممکن است شامل احساس غم، اضطراب و عدم علاقه به هر چیزی باشد. ممکن است بعد از بیدار شدن از خواب بیشتر احساس ناراحتی کنید و متوجه شوید که:

  • برای شروع روزتان انرژی ندارید؛
  •  احساس بد اخلاقی می کنید،
  • بیش از حد می خوابید یا به سختی از رختخواب خارج می شوید؛
  • احساس ناامیدی می کنید.

علل احتمالی

افسردگی صبحگاهی ممکن است ناشی از افسردگی بالینی باشد؛ یا ممکن است منعکس کننده سایر مشکلات سلامتی باشد.

مشکلات خواب: اغلب مشکلات خواب با افسردگی در ارتباط است. افرادی که خواب با کیفیتی ندارند بیشتر در معرض افسردگی قرار دارند. افسردگی به خودی خود می تواند به خواب رفتن یا در خواب ماندن را سخت کند.

یکی از علل فیزیکی رایج در بروز مشکلات خواب و افسردگی، آپنه انسدادی خواب است. آپنه انسدادی خواب زمانی رخ می دهد که تنفس در طول شب متوقف شده و دوباره شروع می شود. درمان آپنه خواب می تواند علایم افسردگی را کاهش دهد.

هورمون های استرس:  بدن در پاسخ به موقعیت‌های «جنگ یا گریز» یک ماده شیمیایی به نام کورتیزول آزاد می‌کند. این هورمون ضربان قلب، فشار خون، قند خون و تعداد تنفس را افزایش می دهد. با گذشت زمان کورتیزول بیش از حد می تواند منجر به مشکلاتى مانند اضطراب، افسردگى و اختلال حافظه و تمرکز شود.

معمولا بعد از بیدار شدن از خواب، سطح کورتیزول افزایش می یابد. ممکن است بدن نسبت به هورمون استرس بیش از حد واکنش نشان دهد و صبح‌ها احساس ناراحتی کنید.

التهاب: مطالعات نشان داده است در مغز افراد مبتلا به افسردگی، اسکیزوفرنی و سایر اختلالات روانی، سطح بالایی از یک ماده شیمیایی به نام اینترلوکین-6 (IL-6) مشاهده شده است که باعث ایجاد التهاب می شود.

سطح این ماده شیمیایی در زمان های متفاوت در افراد مختلف افزایش و کاهش می یابد. اما اغلب صبح زود یک دوره اوج دارد. یک مطالعه نشان داد که در برخی افراد، مقادیر IL-6 طی شب بالا می رود و تقریبا همزمان با افزایش کرتیزول، به بالاترین سطح خود می رسد.

کارهایی که می توانید انجام دهید:

اگر علایم افسردگی صبحگاهی را مشاهده یا احساس می کنید، برای کمک به خود اقدامات زیر را انجام دهید:

تشخیص درست را دریافت کنید. با پزشک یا ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید تا متوجه شوید که آیا ممکن است مشکل چیزی فراتر از نوسانات خلقی موقت باشد؟

مراقب سلامت عمومی خود باشید. سعی کنید خوب غذا بخورید، فعال بمانید و بیماری های مزمن، مانند دیابت و بیماری قلبی را مدیریت کنید. سلامت جسمانی در سلامت روان شما نقش دارد.

داروهای مصرفیتان را بررسی کنید. پزشک یا داروساز می تواند بررسی کند که آیا ممکن است داروها یا تداخلات دارویی باعث بروز افسردگی صبحگاهی در شما شده باشد یا خیر.

مطالب مرتبط

Foods to avoid in pregnancy

5 ماده غذایی که در دوران بارداری نباید مصرف شوند!

Stress management during exam

مدیریت استرس در دوره امتحانات

Pilates

ورزش پیلاتس

داروی آسم اکتوورکو

راهکارهای دارویی برای مقابله با آسم به مناسب روز جهانی آسم 2024

CFS

سندرم خستگی مزمن چیست؟