کنترل سردردهای میگرن در دوران بارداری

نویسنده:
تاریخ انتشار:
18 تیر 1401
Migraine-in-pregnancy

بروز سردرد در دوران بارداری نسبتا شایع است. مسأله مهم در کنترل سردرد بارداری،  انتخاب روش های درمانی مناسبی است که بر روی جنین اثرات سو نداشته باشد.

دکتر لادن ادیب عشق (داروساز)

بروز سردرد در دوران بارداری نسبتا شایع است. مسأله مهم در کنترل سردرد بارداری،  انتخاب روش های درمانی مناسبی است که بر روی جنین اثرات سو نداشته باشد.

سردرد در حاملگی انواع و شدت متفاوتی دارد. سردرد میگرنی یکی از انواع سردرد در دوران بارداری است.

بر اساس مطالعات انجام شده نیمی از خانم هایی که دچار سردرد های میگرنی بوده اند، در دوران بارداری شدت و دفعات کمتری از حمله های میگرنی را تجربه کرده اند. با این حال ممکن است در صورت بروز سر درد نیاز به استفاده از روش های درمانی داشته باشند.

میگرن نوعی سردرد عروقی است که با درد شدید عود شونده همراه‌‌ می‌شود. بیشتر مبتلایان به‌‌‌‌ میگرن حاد، در ماه یک یا دو سردرد را تجربه‌‌ می‌کنند‌‌؛ در حالی که افراد مبتلا به‌‌‌‌ میگرن مزمن تقریبا 15 روز در ماه حملات‌‌‌‌ میگرنی دارند.

اگرچه علایم میگرن در بارداری معمولا از فردی به فرد دیگر متفاوت است‌‌، اما از علایم شایع آن می توان به درد شدید ضربان‌دار در یک طرف سر اشاره کرد.

از دیگر علایم مرتبط با آن‌‌ حالت تهوع‌‌، استفراغ و حساسیت به نور و صداست. تعریق، لرز‌‌، خستگی یا از دست دادن اشتها از دیگر علایم میگرن می باشد.

استفاده از روش های زیر می تواند در کاهش بروز سردرد های میگرنی کمک کننده باشد:

تنظیم برنامه خواب

کم خوابی و هم چنین خواب زیاد می تواند محرک حملات میگرن باشد. حفظ یک برنامه منظم برای خواب که میزان کافی استراحت شما را مشخص نماید، می تواند به مقابله با این حملات کمک کند.

با این حال افراد مبتلا به میگرن بیشتر مستعد ابتلا به اختلالات خواب مانند بی خوابی هستند. این امر در دوران بارداری به علت تغییرات وزن، تکرر ادرار در شب، خواب روزانه به علت خستگی و تغییرات هورمونی، افزایش می یابد.

کاهش مصرف مایعات قبل از خواب، استفاده ازتکنیک های آرامش بخش پیش از خواب، مطالعه، نور درمانی و کاهش زمان استراحت های روزانه می تواند به کیفیت خواب شب کمک کند.

کاهش استرس

استرس و اضطراب یکی از عوامل مهم در بروز سردرد های میگرنی است. دوری از عوامل استرس زا و یادگیری روش های آرامش بخش از ابتدای دوران بارداری کمک می کند تا در این دوران آرامش بیشتری را تجربه کنید.

هم چنین می توانید از روش هایی مانند یوگای بارداری، موسیقی درمانی و سایر روش هایی که به آرامش شما کمک می کند، استفاده نمایید.

به میزان کافی آب بنوشید

نوشیدن آب به میزان کافی از فاکتورهای اصلی در کنترل میگرن است. در دوران بارداری، در صورت تهوع صبحگاهی شدید، احتمال از دست دادن آب بدن افزایش می یابد و می تواند منجر به بروز سردرد های میگرنی شود.

نوشیدن آب بیشتر، مصرف آب گوشت یا سوپ های سبک می تواند به کنترل میزان مایعات بدن کمک کند.

نوشیدن جرعه های کوچک و مکرر مایعات به شما کمک می کند تا میزان مایعات بدن خود را تنظیم کنید، زیرا نوشیدن سریع  و یا میزان زیاد مایعات ممکن است باعث بروز استفراغ در برخی از افراد در صورت کم آبی بدن شود.

رژیم غذایی مناسب

رژیم غذایی مناسب جهت عدم مصرف عوامل غذایی محرک و کنترل حملات ضروری است.

مصرف غذاهای پرچرب و حاوی نگهدارنده ها و یا طعم دهنده هایی مانند مونوسدیم گلوتامات (MSG) می تواند از عوامل محرک سردردهای میگرنی باشد.

هم چنین رعایت فاصله زمانی مناسب بین وعده های غذایی از اهمیت بالایی برخوردار می باشد.

گرسنگی طولانی مدت می تواند از محرک های شروع سردرد های میگرنی باشد. از این رو دریافت وعده های غذایی در زمان مقرر در پیش گیری از بروز سردرد ها اهمیت دارد.

پرهیز از عوامل محرک سردردها

صدا و نور یکی از مهم ترین و تاثیرگذار‌ترین عوامل در تشدید سردرد‌های میگرنی هستند .

به همین دلیل است که اغلب افراد مبتلا به این بیماری فضا‌های تاریک و ساکت را برای استراحت و رهایی از سردرد‌هایشان انتخاب می‌کنند.

درمان میگرن

در صورت بروز سردرد و عدم تحمل آن به روش های معمول مانند استراحت، نوشیدن مایعات و تنظیم نور و صدای محیط، می توان از مسکن استامینوفن استفاده نمود.

مصرف ایبوپروفن در سه ماهه سوم بارداری توصیه نمی شود؛ از این رو مصرف این دارو در دوران بارداری تنها با تجویز پزشک صورت می گیرد و می بایست از مصرف خودسرانه آن در کنترل حملات میگرنی پرهیز شود.

درصورت وجود عارضه تهوع و استفراغ ناشی از میگرن، ممکن است پزشک برای شما  داروهای ضدتهوع نیز تجویز نماید.

در شرایط مزمن بودن میگرن و مصرف داروهای پیشگیری کننده از آن، داروهای مصرفی خود را به پزشک اطلاع دهید تا در رابطه با مصرف آن ها در دوران بارداری به شما مشاوره دهد.

میگرن در بارداری برای خانم هایی که سابقه آن را پیش از بارداری داشته اند، اغلب نگران کننده نیست.

اما تجربه حمله‌‌‌‌ میگرن در دوران بارداری برای اولین‌بار باید با پزشک در‌‌ میان گذاشته شود تا علایم  آن ارزیابی و سایر علل احتمالی بررسی شود.

میگرن در بارداری برای خانم هایی که سابقه آن را پیش از بارداری داشته اند، اغلب نگران کننده نیست.

اما تجربه حمله‌‌‌‌ میگرن در دوران بارداری برای اولین‌بار باید با پزشک در‌‌ میان گذاشته شود تا علایم  آن ارزیابی و سایر علل احتمالی بررسی شود.

میگرن در دوران بارداری‌‌ می‌ تواند علامت پره اکلامپسی‌‌ باشد که یک عارضه جدی مربوط به فشارخون بالا است.

به طور کلی‌‌‌‌ میگرن خطر مستقیمی برای سلامتی و ایمنی جنین ندارد اما در صورت شدید بودن سردردها و تغییر الگوی آن ها با پزشک مشورت نمایید.

مطالب مرتبط

Nail Abnormalities

بیماری های ناخن

Pilonidal Cyst

کیست پیلونیدال چیست؟

روز جهانی فشار خون

17 می؛ روز جهانی ” فشار خون بالا “

Hyperlipidemia

درباره هیپرلیپیدمی یا چربی خون بالا چه می دانید؟

داروی آسم اکتوورکو

راهکارهای دارویی برای مقابله با آسم به مناسب روز جهانی آسم 2024