سیستم ایمنی بدن

نویسنده:
اکتوورکو
تاریخ انتشار:
10 آبان 1402
immune system

سیستم ایمنی بدن یک سد دفاعی در برابر انواع عوامل بیماری زا و عفونت، آلاینده های محیطی، سموم و سلول های سرطانی است.

سیستم ایمنی بدن یک سد دفاعی در برابر انواع عوامل بیماری زا و عفونت، آلاینده های محیطی، سموم و سلول های سرطانی  است، و به بدن این امکان را می دهد که پس از انواع بیماری و آسیب، بهبود پیدا کند.

بعد از سیستم عصبی، سیستم ایمنی پیچیده ترین سیستم بدن است، که ترکیبی از دو مایع مهم، یعنی خون و لنف و تعداد زیادی سلول است که از تمام بافت های بدن عبور می کنند تا وظایف خود را در کل بدن به درستی انجام دهند.

در زمان مواجه بدن با یک عامل بیماری زا ممکن است علائمی مثل تب و التهاب بروز کند.

داشتن این علایم می تواند در برخی شرایط ناخوشایند باشد، اما این ها نشانه هایی هستند مبنی بر این که سیستم ایمنی بدن کار خود را بدرستی انجام می دهد.  

تب، گلبول های سفید را که سلول های اصلی این سیستم هستند آزاد می کند، متابولیسم را افزایش می دهد و از تکثیر برخی از عوامل بیماری زا جلوگیری می کند.

التهاب زمانی رخ می دهد که سلول های آسیب دیده ترکیبی به نام هیستامین آزاد کنند. این ترکیب باعث گشاد شدن دیواره های سلولی، ایجاد قرمزی، گرما، درد و تورم و در نتیجه، محدود شدن اثر ترکیبات محرک می شود.

نکته مهم در زمان بروز بیماری این است که بتوان تب و التهاب ایجاد شده را به درستی کنترل کرد تا شرایط برای بهبودی بدن سریع تر فراهم شود.

در زمان تولد، سیستم ایمنی سطح خاصی از مصونیت را در بدن ایجاد می کند، اما این سطح باید به مرور زمان ارتقا پیدا کند تا شرایط بیماری زای مختلف بهتر کنترل شود.

اگر سیستم ایمنی به اندازه کافی قوی نباشد، بدن بیشتر مستعد ابتلا به انواع عفونت ها، به ویژه عفونت های تنفسی مانند انفلوآنزا، سرماخوردگی، ذات الریه و مسمومیت می شود.

کمبود مواد مغذی از جمله ویتامین ها و مواد معدنی، شرایط پزشکی خاص، بعضی از داروها، تغییر فصل، خواب نامنظم و استرس می تواند سبب تضعیف سیستم ایمنی شود.

از جمله مهم ترین راه های تقویت سیستم ایمنی می توان به مصرف ویتامین ها و مواد معدنی، انجام فعالیت ورزشی، تنظیم خواب و کاهش میزان استرس اشاره کرد.

مصرف مکمل حاوی ویتامین و مواد معدنی می تواند به کاهش التهاب و طول دوره بیماری کمک کنند. هم چنین خاصیت آنتی اکسیدانی قوی این ترکیبات  سبب کاهش علائم بیماری می شود.

مهم ترین مواد مغذی موثر در تقویت سیستم ایمنی زینک و ویتامین سی می باشد.

زینک (روی):

یک ماده معدنی مهم است که با کمک به کاهش التهاب، رشد سلول های اصلی سیستم ایمنی و حذف عوامل بیماری زا می تواند به تقویت عملکرد سیستم ایمنی و کاهش دوره بیماری کمک کند.

ویتامین سی:

یک ویتامین محلول در آب با خاصیت آنتی اکسیدانی قوی است که سبب بهبود بافت و سلول های آسیب دیده و هم چنین کاهش شدت التهاب در زمان ورود عوامل بیگانه به بدن می شود.

بنابراین مصرف این ترکیبات با توجه به مکانیسم های مطرح شده می تواند در کنترل بیماری های مختلف به ویژه عفونت های تنفسی و انواع مختلف مسمومیت ها اثربخشی بالایی داشته باشد و سبب تسریع روند بهبودی بیمار شود.

مطالب مرتبط

OCD

اختلال وسواس اجباری (OCD)

روز جهانی ناشنوایان

روز جهانی ناشنوایان: فرصتی برای افزایش آگاهی از نیازهای افراد ناشنوا

ADHD and School

کودک بیش فعال در مدرسه

Aspartame-2

آسپارتام (بخش دوم)

Omega3

تاثیر امگا 3 بر سلامتی