همه گیری کووید 19 و تاثیر آن بر سلامت ذهن

نویسنده:
تاریخ انتشار:
21 تیر 1401
covid-pandemic

همه گیری کووید 19 منجر به خسارات زیادی در زندگی بشر و اقتصاد کل جهان شده است. هم چنین شیوع این بیماری بر سلامت روان افراد نیز تاثیر گذاشته است.

باز بینی و راهکار های مقابله ای

همه گیری کووید 19 منجر به خسارات زیادی در زندگی بشر و اقتصاد کل جهان شده است.

هم چنین شیوع این بیماری بر سلامت روان افراد نیز تاثیر گذاشته است. در طول همه گیری، معمولا متخصصین و دانشمندان با هدف مهار و درمان بیماری، تمرکز خود را بر روی عوامل بیماری زا می گذارند تا مکانیسم آن را بررسی کنند.

در این شرایط  اثرات ثانویه مانند تأثیر همه گیری بر روان انسان ها به فراموشی سپرده می شود. علاوه بر این، ارایه راه حل های کلیدی برای جلوگیری ازبروز بیماری های روانی طی این دوران، برای رفاه حال افراد بسیار مهم است.

پس لازم است ما گروه های در خطر بیشتر ابتلا به اختلالات روان، انواع اختلال های رایج در دوران بروز پاندمی و راه های مقابله با آن ها را بشناسیم که به برخی از آن ها این متن اشاره می کنیم :

گروه های جمعیتی مستعد ابتلا به بیماری های بهداشت روان چه کسانی هستند؟

الف- افراد مسن؛

ب- افراد شاغل که ناچار به حضور در محیط کار می باشند؛

ج- متخصصان بهداشت؛

د- کودکان و نوجوانان؛

ه- افرادی که قبلا دچار بیماری های روانی شده اند و یا سابقه خانوادگی بیماری های روانی را دارند.

برخی از اختلالات روانی رایج که می تواند در اثر همه گیری و رکود اقتصادی مرتبط با آن ایجاد شوند چه ‏اختلالاتی هستند؟

 1- اختلال های روان پریشی

 2- اختلال و تغییرات خلقی

 3-  اختلال های اضطرابی

اختلال های اضطرابی  که علاوه بر اختلالات روان پریشی و اختلالات خلقی به آن اشاره شد،  ممکن است به یکی از اشکال زیر خودش را نشان دهد:

  •  اختلال هراس (پنیک): این ویژگی با افزایش ناگهانی ترس و ناراحتی شدید همراه است که ممکن است طی چند دقیقه به اوج خود برسد و با علایمی مانند تپش قلب و بالا رفتن ضربان قلب، تعریق، لرز، تنگی نفس، احساس خفگی، تهوع یا ناراحتی شکمی، سرگیجه، مسخ واقعیت یا مسخ شخصیت مشخص می شود. این اختلال در زنان دو یا سه برابر بیشتر از مردان است. متوسط سن شروع این اختلال اوایل تا اواسط 20 سالگی است.
  • انزوا طلبی (آگورافوبیا): این مسئله با ترس آشکارازاستفاده از وسایل حمل و نقل عمومی، قرار گرفتن در فضای باز، ایستادن در صف یا در میان جمعیت، یا بودن در خارج از خانه به تنهایی خود را نشان می دهد. ممکن است ترس یا اضطراب مداوم باشد و به مدت 6 ماه یا بیشتر ادامه داشته باشد. در طی بیماری همه گیر کووید 19، فاصله اجتماعی به عنوان روشی موثر برای جلوگیری از شیوع بیماری پیشنهاد شده است. با این حال فاصله اجتماعی طولانی مدت ممکن است منجر به انزوا طلبی در میان افراد شود.
  • اختلال وسواس فکری عملی: وسواس، افکار و تصورات عود کننده و مقاومی هستند که گاهی اوقات در طول دوره اختلال تجربه می شوند. این وسواس مزاحم و ناخواسته است و در بیشتر افراد باعث ناراحتی و اضطراب می شود. در طول همه گیری بیماری کووید 19، افراد باید هرچه بیشتر دست های خود را بشویند. اما شستن بیش از حد دست ها ممکن است در بین بسیاری از افراد به اختلال وسواس فکری عملی تبدیل شود.
  • اختلال استرس پس از سانحه: اختلال روانی است که پس از یک رویداد ناگوار و آسیب‌زا مانند تجاوز جنسی، جنگ، تصادف رانندگی و دیگر عواملی که جان فرد را تهدید می‌کند بروز پیدا می‌کند. افزایش تعداد مرگ ناشی از کووید 19 و تنش های وارد شده در این دوران، ممکن است منجر به اختلالات استرس پس از سانحه در بین افراد شود.
  • اختلال های وابسته به مواد: علی رغم پیامدهای نامطلوب مصرف مواد مخدر و الکل، ممکن است فرد درگیرمصرف اجباری مواد مخدر و الکل شود. سوء مصرف مواد در هنگام شیوع و همه گیری بیماری شایع است.

اختلال های وابسته به مواد: علی رغم پیامدهای نامطلوب مصرف مواد مخدر و الکل، ممکن است فرد درگیرمصرف اجباری مواد مخدر و الکل شود. سوء مصرف مواد در هنگام شیوع و همه گیری بیماری شایع است.

اختلال اضطراب بیماری: اختلالی است که به علت ترس از داشتن یک بیماری جدی در فرد بروز می کند تا حدی که باعث اختلال قابل توجه شود. فرد ممکن است دچار رفتار های ناهنجار شود، برای مثال ممکن است برای معاینه آزمایش های مکرر بدهد یا به طور کامل از انجام مراقبت های بهداشتی پرهیز کند. این اختلال می تواند بیشتر از 6 ماه ادامه داشته باشد و شروع آن معمولا در  20 تا30 سالگی است.

اختلال های خواب: خواب کافی برای عملکرد طبیعی بدن انسان بسیار ضروری است. کمبود خواب می تواند منجر به اختلال شناختی و افزایش مرگ و میر شود. چندین گزارش حاکی از آن است که شیوع بیماری انفلوآنزا در زمان همه گیری، منجر به اختلالات مزمن خواب شده است.

اختلال های خوردن: اختلال های خوردن، اختلال مداوم در غذا خوردن است که عملکرد سلامتی را مختل می کند. بی اشتهایی عصبی نوعی اختلال غذایی است که در آن افراد دچار ترس بی دلیل از اضافه وزن می شوند و در نتیجه با گرسنگی و ورزش بیش از حد ممکن است سلامتی خود را به شدت مختل کنند. اختلال پرخوری افراطی با خوردن غذا سریع تر از حالت طبیعی و ادامه خوردن تا زمانی که بیش از حد احساس سیری کند همراه است. حملات پرخوری عصبی نوعی اختلال است که با دوره های مکرر غذا خوردن بیش از حد و یک رفتار جبرانی نامناسب مکرر به منظور جلوگیری از افزایش وزن، مانند مجبور کردن خود به استفراغ، روزه داری، ورزش بیش از حد و استفاده نامناسب از ملین ها تشخیص داده می شود.

حالا که با این مشکلات مواجه هستیم، چه راه هایی برای برای پیشگیری یا کنترل آن ها در دوران همه گیری وجود دارد؟

استفاده موثر از رسانه های الکترونیکی و اجتماعی برای برقراری ارتباط در هنگام شیوع همه گیری

توصیه می شود افراد از طریق رسانه های الکترونیکی و اجتماعی با خانواده و دوستان خود تماس نزدیک داشته باشند و ارتباطات خود را به این شکل حفظ کنند.

در همین راستا در یک مطالعه اخیرا نشان داده شد که در طول همه گیری بیماری کووید 19، تماس تصویری برای کاهش مشکلات رفتاری افرادی که در خانه سالمندان بودند مفید بوده است.

بیان سالم احساسات

در مورد افراد مهم زندگی در این دوران ترس هایی وجود دارد؛ از جمله نگرانی در خصوص مبتلا شدن یا مبتلا کردن عزیزان. در نتیجه، افراد از نقش طبیعی خود در مراقبت کردن از نزدیکان خود یا مراقبت شدن توسط آن ها محروم هستند و همین موضوع ممکن است منجر به بروز احساس تنهایی شود.

یکی از راه های جلوگیری از تنهایی، ایجاد یک شبکه حمایتی است که در آن افراد نگرانی های خود را با هم در میان می گذارند و در مورد راه حل آن ها با یکدیگر صحبت می کنند.

بیان سالم احساسات و افکار و سرکوب نکردن غم و اضطراب در دوران پاندمی به عنوان راهی برای جلوگیری از بیماری های روانی پیشنهاد می شود.

اعمال محدودیت برای پیگیری اخبار مربوط به بیماری کووید 19

بهتر است افراد تماس خود را با اخبار مرتبط با بیماری محدود کنند؛ زیرا اطلاعات بیش از حد ممکن است منجر به اختلالات اضطرابی ذکر شده در بالا شود.

تنظیم عادت های مربوط به خوردن و خوابیدن

حفظ عادات غذایی سالم وخواب کافی به عنوان راه های موثر در پیشگیری از بیماری های روانی در طی همه گیری فعلی پیشنهاد می شود.

یوگا و مدیتیشن

ثابت شده است که انجام یوگا برای کنترل سلامت روان در بحران فعلی مفید است.

مطالب مرتبط

Foods to avoid in pregnancy

5 ماده غذایی که در دوران بارداری نباید مصرف شوند!

Stress management during exam

مدیریت استرس در دوره امتحانات

Pilates

ورزش پیلاتس

داروی آسم اکتوورکو

راهکارهای دارویی برای مقابله با آسم به مناسب روز جهانی آسم 2024

CFS

سندرم خستگی مزمن چیست؟