9 راهکار تقویت مغز برای جلوگیری از کاهش حافظه

نویسنده:
تاریخ انتشار:
21 تیر 1401
Brain's--boosters

راهکارهایی برای تقویت مغز جهت جلوگیری از کاهش حافظه

هرکدام از ما در مواردی دچاراختلالاتی درحافظه می شویم؛ مثل مواردی که یک کلمه در نوک زبان ما ست و به خاطر نمی آوریم یا به خاطر نداشتن جایی که کلید را گذاشته ایم  و مواردی از این دست که با افزایش سن بیشتر رخ می دهند.

اما این ها نباید باعث ناامیدی شود؛ بلکه برای جلوگیری از تخریب حافظه راه هایی وجوددارد.

در این قسمت 9 راهکار برای کمک به حافظه به شما ارائه می گردد.

  1. تحقیقات نشان می دهد استفاده از ماهیچه ها به افزایش کارایی ذهن شما نیز کمک می کند. حیواناتی که بیشتر تحرک دارند، به طور مرتب تعداد رگ های خونی ریز را افزایش می دهند که خون غنی از اکسیژن را به مناطق مختلف مغز منتقل می کند. ورزش هم چنین باعث ایجاد سلول های عصبی جدید و افزایش ارتباط بین سلول های مغزی (سیناپس) می شود؛ این منجر به مغزهایی با کارآیی وعملکرد بهتر می شود. یک پیاده روی 30 دقیقه ای برای همه بدن مفید است. فعالیت فیزیکی یکی ازبهترین راه ها برای حفظ عملکرد فکری علیرغم افزایش سن است. با ورزش می توان از بروز برخی بیماری های بدنی که روی کاهش حافظه موثرند مانند دیابت، فشارخون بالا،کلستول بالا، چاقی و سکته های مغزی جلوگیری کرد.

برخی مطالعات نشان داده اند که ورزش باعث آزاد شدن پروتینی به نام BDNF می شود که نقش محافظتی روی سلول های عصبی و همین طور حافظه دارد.

2. رژیم غذایی مدیترانه ای

استفاده از این رژیم به معنی استفاده هرچه بیشتر از میوه جات، سبزیجات، ماهی، غلات، دانه ها، آجیل و استفاده کمتر از گوشت قرمز  است. مطالعات نشان داده کسانی که رژیم مدیترانه ای را رعایت می کنند، 20 درصد مشکلات حافظه ای  وتفکر کمتر از دیگران دارند.

3. مغز خود را فعال نگه دارید

همان طور که فعالیت فیزیکی برای بدن مفید است، فعالیت های فکری مانند کارت بازی، کتاب خواندن، تماشای مسابقات با دوستان، حل جدول، یادگیری یک مهارت جدید، نقاشی، درست کردن کار دستی و هرگونه فعالیت چالش برانگیز ذهن مارا آماده نگه می دارد.

مطالعات دانشمندان نشان می دهد فعالیت های فکری نه فقط می تواند جلوی تخریب سلول های مغزی را بگیرد، بلکه می تواند میان این سلول ها ارتباطات جدید ایجاد کند یا حتی به ساخت سلول های عصبی جدید منجر شود.

4. اجتماعی باشید

هرچه به لحاظ اجتماعی ارتباطات بیشتری داشته باشید، مثل عضویت در باشگاه یا کتابخانه و داشتن رابطه خوب با دوستان، می توان از افسردگی در سنین بالا جلوگیری کرد. افسردگی یکی از فاکتورهای موثر در بروز زوال عقل است.

5. خواب کافی و مناسب

مطالعات نشان داده که وقتی خواب مناسب وکافی نیست،  باعث کاهش توجه و تمرکز و افت عملکرد ذهنی نسبت به زمانی که خواب مناسب وکافی دارید می شود.

برای داشتن خواب مناسب رعایت چند نکته مناسب است از جمله :

  • از خوردن وعده های حجیم و سنگین قبل از خواب شب خودداری کنید.
  • هرشب در یک ساعت معین بخوابید و صبح در ساعت معین بیدار شوید.
  • از خوردن الکل وکافئین قبل از خواب  خودداری کنید.
  • هرگونه سیگار ومواد نیکوتین دار را کنار بگذارید.

6. استرس را کاهش دهید

وقتی فکر شما به شدت درگیر است، افزایش هورمون های استرس مانند کورتیزول روی مغز و عملکرد حافظه تاثیر می گذارند ودستیابی به اطلاعات را مشکل می کنند. روش هایی برای استراحت مغز مانند مدیتیشن و یوگا و ماساژ را حتما امتحان کنید.

7. سیگار را ترک کنید

سیگار با افزایش سن سرعت تفکر وحافظه را کاهش می دهد.

پزشکان می گویند تاثیر منفی سیگار به علت سکته های کوچکی است که در بافت مغز ایجاد می کند؛ پس هرچه زودتر سیگار را کنار بگذارید، می توانید ازدارو، مکمل های نیکوتین دار یا  مشاوره کمک بگیرید.

8. وضعیت پزشکی خود را ارزیابی کنید

برخی بیماری ها مثل دیابت، افسردگی، بیماری های تیروئید،کمبود برخی ویتامین ها و مصرف برخی داروها بر روی حافظه اثر منفی دارند.

حتما باید این موارد توسط پزشک شما بررسی و رفع گردد.

در مقابل بعضی از محققین معتقدند مصرف میزان کم و مداوم آسپیرین می تواند از زوال عقل خصوصا در مواردی که علت آن نارسایی های عروقی است جلوگیری نماید؛ در این مورد نیز حتما با پزشک خود مشورت نمایید.

9. از ترفندهای حافظه استفاده کنید

مثلا یک اسم جدید را بلند تکرار کنید تا در ذهنتان نقش ببندد یا اسم هرکسی را با وسیله ای که به آن نزدیک است تشبیه کرده و به خاطر بسپارید.

ملاقات ها و حتی ساعت مصرف داروهایتان را روی میزتان در منزل و محل کار و حتی برروی گوشیتان یادداشت نمایید.

مطالب مرتبط

Foods to avoid in pregnancy

5 ماده غذایی که در دوران بارداری نباید مصرف شوند!

Stress management during exam

مدیریت استرس در دوره امتحانات

Pilates

ورزش پیلاتس

داروی آسم اکتوورکو

راهکارهای دارویی برای مقابله با آسم به مناسب روز جهانی آسم 2024

CFS

سندرم خستگی مزمن چیست؟