اعتیاد به غذا

نویسنده:
اکتوورکو
تاریخ انتشار:
18 آبان 1401
food-addiction

همانند مواد مخدر، غذاهای خوش طعم نیز می‌توانند بر ترکیبات شیمایی مغز مانند دوپامین تاثیر بگذارند.

این مسئله که ممکن است فردی به خوردن غذا اعتیاد پیدا کند، اخیرا مورد تایید قرار گرفته، چرا که تصویربرداری از مغز و سایر مطالعات حاکی از آن است که پرخوری اجباری بر روی مرکز لذت در مغز تاثیر می‌گذارد.

آزمایشاتی که بر روی انسان‌ها انجام شده حاکی از آن است که در افراد معتاد به غذا (خصوصا غذاهای خوش طعم و دلچسب) همان مراکز لذت در مغز تحریک می‌شود که در افراد معتاد به مواد مخدری مانند کوکائین و هروئین اتفاق می‌افتد. منظور از غذاهای خوش طعم، غذاهای غنی از شکر، چربی و نمک است.

همانند مواد مخدر، غذاهای خوش طعم نیز می‌توانند بر ترکیبات شیمایی مغز مانند دوپامین تاثیر بگذارند.

وقتی در اثر خوردن غذاهایی خاص، هورمون دوپامین در مغز افراد افزایش پیدا می‌کند، در آن بخش از مغز افراد احساس لذت ایجاد می‌شود و آنها بلافاصله احساس می‌کنند که نیاز دارند دوباره غذا بخورند.

سیگنال‌های پاداش که در اثر خوردن غذاهای خوش طعم در مغز ایجاد می‌شود، ممکن است سیگنال‌های مربوط به سیری و رضایت از خوردن غذا را خنثی کنند. در نتیجه افراد حتی وقتی که گرسنه نیستند، همچنان به خوردن غذا ادامه می‌دهند.

پرخوری اجباری، نوعی اعتیاد رفتاری است که انجام رفتاری خاص مانند خوردن، قماربازی یا خرید کردن، باعث ایجاد احساس لذت شدید در فرد می‌شود.

افراد معتاد به غذا، کنترل خود را بر غذا خوردن از دست می‌دهند و زمان زیادی را صرف غذا خوردن و پرخوری می‌کنند.

افرادی که علایم اعتیاد به غذا را دارند، احتمالا ظرفیت تحمل‌شان نسبت به خوردن غذا بالا رفته، بنابراین هر چه بیشتر غذا می‌خورند، کمتر احساس رضایت می‌کنند.

دانشمندان بر این باورند که اعتیاد به خودن غذا می‌تواند نقش مهمی در چاقی افراد داشته باشد، اما حتی افرادی با وزن طبیعی هم ممکن است به خوردن غذا اعتیاد پیدا کنند.

شاید بدن آنها برای تحمل کالری اضافی، به طور ژنتیکی برنامه ریزی شده باشد و یا شاید آنها می‌توانند با افزایش فعالیت‌های ورزشی، اضافه وزن ناشی از پرخوری اجباری را جبران کنند.

علایم اعتیاد به غذا

اگر دچار اعتیاد به غذا هستید، این سوالات را مطالعه کنید و پاسخ دهید که آیا موارد ذکر شده در مورد شما صدق می‌کند یا خیر.

  • آیا وقتی شروع به خوردن غذاهای خاصی می‌کنید، بیش از مقداری که در نظر داشتید بخورید، غذا صرف می‌کنید؟
  • آیا حتی وقتی گرسنه نیستید، خوردن غذاهای خاصی را ادامه می‌دهید؟
  • آیا تا جایی غذا خوردن را ادامه می‌دهید که حس بیمار شدن به شما دست بدهد؟
  • آیا در مورد نخوردن یا قطع مصرف انواع خاصی از خوراکی‌ها نگران هستید؟
  • آیا زمانی که غذاها یا خوراکی‌های خاصی در دسترس نیست، فورا نسبت به خرید آنها اقدام می‌کنید؟

این پرسشنامه از نوع رابطه شما با غذا در طول دوران زندگی‌تان نیز سوال می‌کند. پس ببینید کدام یک از این موارد در مورد شما صدق می‌کند:

  • آیا نوع خاصی از غذاها را به مقدار زیاد می‌خورید و به جای کار کردن، گذراندن وقت با اعضای خانواده یا انجام فعالیت‌های تفریحی، اغلب مشغول خوردن خوراکی و غذا هستید؟
  • آیا در مکان‌هایی که انواع خاصی از غذاها در دسترس قرار دارد، از ترس اینکه ممکن است در آنجا پرخوری کنید، از شرکت در فعالیت‌های اجتماعی خودداری می‌کنید؟
  • آیا در محیط کار یا مدرسه به دلیل پرخوری نمی‌توانید عملکرد موثری داشته باشید؟

این پرسشنامه تاثیرات تصمیم گیری شما در مورد انتخاب غذا بر روی احساسات شما را می‌سنجد. موارد زیر را نیز مطالعه کنید تا متوجه شوید آیا در مورد شما صحت دارند یا خیر:

  • آیا خوردن غذا باعث ایجاد مشکلاتی مانند افسردگی، اضطراب، بیزاری از خود یا احساس گناه در شما می‌شود؟
  • آیا برای کاهش احساسات منفی یا افزایش احساس لذت نیاز دارید که بیشتر و بیشتر غذا بخورید؟
  • آیا خوردن مقدار معینی غذا، احساسات منفی را در شما کاهش نمی‌دهد یا مثل گذشته دیگر باعث افزایش احساس لذت در شما نمی‌شود؟

درمان اعتیاد به غذا

افرادی مانند متخصصان تغذیه، روانشناسان یا پزشکانی که در خصوص علم تغذیه آموزش دیده‌اند، می‌توانند در حل مشکل پرخوری اجباری به شما کمک کنند.

مطالب مرتبط

Foods to avoid in pregnancy

5 ماده غذایی که در دوران بارداری نباید مصرف شوند!

Stress management during exam

مدیریت استرس در دوره امتحانات

Pilates

ورزش پیلاتس

داروی آسم اکتوورکو

راهکارهای دارویی برای مقابله با آسم به مناسب روز جهانی آسم 2024

CFS

سندرم خستگی مزمن چیست؟