راملتئون چیست؟ کاربردها، عوارض و نحوه مصرف
راملتئون دارویی است که برای تسهیل فرآیند به خواب رفتن کاربرد دارد. به عبارتی این دارو به شما کمک میکند که سریعتر به خواب بروید. راملتئون متعلق به گروه داروهای خواب آور است و بر روی گیرندههای هورمون ملاتونین در مغز قرار گرفته و منجر به القای خواب میگردد.
راملتئون دارویی است که برای تسهیل فرآیند به خواب رفتن کاربرد دارد. به عبارتی این دارو به شما کمک میکند که سریعتر به خواب بروید. راملتئون متعلق به گروه داروهای خواب آور است و بر روی گیرندههای هورمون ملاتونین در مغز قرار گرفته و منجر به القای خواب میگردد.
اما راملتئون در چه مواردی کاربرد دارد؟ تفاوت این دارو با سایر داروهای خواب آور چیست؟ برای اطلاع از پاسخ این سوالات ادامه مطلب را از دست ندهید.
راملتئون در چه مواردی کاربرد دارد؟
راملتئون معمولا برای درمان افرادی که در به خواب رفتن مشکل دارند، کاربرد دارد. البته ممکن است از این دارو برای شرایط دیگری نیز استفاده شود که باید با نظر پزشک باشد. اما مکانیسم عمل راملتئون چگونه است؟
ملاتونین مادهای است که به طور طبیعی در بدن وجود دارد و به خواب کمک میکند. راملتئون دارویی است که اثر ملاتونین را تقلید کرده و روی جایگاههای اتصال آن در مغز قرار میگیرد تا به شما در به خواب رفتن کمک کند.
نکات مهم پیش از مصرف راملتئون
پیش از مصرف هر دارویی باید مزایای آن در برابر خطرات احتمالی سنجیده شود. این تصمیمی است که شما و پزشکتان با مشورت هم میگیرید. پیش از مصرف داروی راملتئون نکات زیر را در نظر داشته باشید:
آلرژی به دارو
اگر تا به حال نسبت به این دارو یا داروی دیگری واکنش آلرژیک یا غیرمعمول داشتهاید، به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین اگر به مواد غذایی، رنگها، نگهدارندهها یا حیوانات خاصی حساسیت دارید، این موضوع را با پزشکتان در میان بگذارید.
عدم تایید مصرف راملتئون برای کودکان
مطالعات کافی برای بررسی تاثیرات راملتئون در جمعیت کودکان انجام نشده است. به عبارتی دیگر ایمنی و اثربخشی راملتئون در این گروه سنی تایید نشده است.
سالمندان
طبق مطالعاتی که تا به امروز انجام شده، مشکل خاصی در اثر مصرف این دارو در سالمندان گزارش نشده است.
شیردهی
مطالعات کافی جهت تعیین خطر راملتئون برای نوزاد هنگام مصرف آن توسط مادر در دوران شیردهی در دسترس نیست. پیش از مصرف این دارو در دوران شیردهی حتما با پزشک خود مشورت کنید.
تداخلات دارویی
پیش از مصرف داروی راملتئون بسیار مهم است که پزشک شما بداند آیا شما داروی خاص دیگری نیز مصرف میکنید یا خیر. قبل از شروع مصرف داروی راملتئون باید مصرف داروهای زیر را به پزشک خود اطلاع دهید:
- فلووکسامین (Fluvoxamine): مصرف همزمان این دارو با راملتئون منع مصرف دارد.
- سایر داروهای خوابآور
- ریفامپین
- کتوکونازول و فلوکونازول
- دونپزیل
- دوکسپین
سایر تداخلات
برخی داروها نباید همراه با برخی غذاهای خاص مصرف شوند؛ چرا که ممکن است با هم تداخل داشته باشند. غذاهای پرچرب همزمان یا بلافاصله بعد از مصرف داروی راملتئون نباید مصرف شوند. مصرف همزمان الکل نیز اثرات این دارو را تشدید میکند.
سایر مشکلات پزشکی
وجود برخی بیماریها ممکن است بر استفاده از داروی راملتئون تاثیر بگذارد. در صورتی که به هر یک از اختلالات زیر مبتلا هستید، به پزشک خود اطلاع دهید:
- آمفیزم، آسم، برونشیت یا سایر بیماریهای مزمن ریه
- سابقه افسردگی
- آپنه خواب (قطع موقت تنفس هنگام خواب)- راملتئون ممکن است این بیماری را تشدید کند.
- بیماری کبدی در حد متوسط
- بیماری شدید کبدی- راملتئون نباید در بیماران مبتلا به این بیماری استفاده شود.
عوارض جانبی راملتئون چیست؟
مصرف هر دارویی ممکن است باعث بروز برخی عوارض ناخواسته شود. برخی از عوارض جانبی نیازی به مراقبت پزشکی ندارند و ممکن است در طول زمان در اثر تطبیق بدن شما با دارو برطرف شوند. با این حال اگر هر یک از این عوارض آزاردهنده بودند، بهتر است با پزشک خود در میان بگذارید.
شایعترین عوارض جانبی راملتئون عبارتند از:
- خواب آلودگی
- سرگیجه
- حالت تهوع
به غیر از موارد فوق، ممکن است عوارض جانبی دیگری در اثر مصرف راملتئون تجربه کنید. اگر فکر میکنید در حال تجربه کردن عوارض جانبی ناشی از مصرف این دارو هستید، این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.
عوارض جانبی مهم (جدی) راملتئون چیست؟
اگرچه احتمال بروز عوارض جانبی جدی در اثر مصرف راملتئون بسیار ناشایع است، اما بهتر است این عوارض را بشناسید.
واکنشهای آلرژیک شدید: راملتئون ممکن است باعث بروز واکنشهای آلرژیک شود. در صورت مشاهده هر یک از واکنشهای آلرژیک زیر، مصرف راملتئون را متوقف کنید و با پزشک خود تماس بگیرید:
- مشکلات تنفسی یا خس خس سینه
- تپش قلب
- تب یا احساس ناخوشی
- تورم غدد لنفاوی
- تورم صورت، لبها، دهان، زبان یا گلو
- دشواری در بلع یا احساس گرفتگی در گلو
- خارش، بثورات پوستی یا کهیر
- حالت تهوع یا استفراغ
- سرگیجه، سبکی سر یا غش
- دل پیچه
- درد مفاصل
تغییر در خلق و خو، افکار یا رفتار: افسردگی و افکار خودکشی در اثر مصرف راملتئون در حد چند مورد گزارش شدهاند. برخی افراد نیز دچار توهم یا رفتارهای غیرمنتظره شده بودند. مصرف این دارو حتی ممکن است باعث بروز رفتارهای پیچیده در خواب شود. از جمله این رفتارها میتوان به راه رفتن در خواب، آماده سازی و خوردن غذا، تماس تلفنی و… اشاره کرد. این رفتارها میتوانند خطرناک باشند؛ پس اگر دچار تغییراتی در خلق و خو، افکار یا رفتار خود شدید، مصرف راملتئون را متوقف کرده و فورا با پزشک خود تماس بگیرید.
کاهش هوشیاری یا هماهنگی: راملتئون ممکن است بر هوشیاری یا هماهنگی حرکتی شما حتی در روز بعد نیز تاثیر بگذارد. تا زمانی که کاملا از خواب بیدار نشدهاید، از رانندگی یا انجام سایر فعالیتهایی که به هوشیاری کامل نیاز دارند خودداری کنید.
تغییرات هورمونی: راملتئون ممکن است سطح برخی از هورمونها را در بدن تغییر دهد. البته مشخص نیست که این عارضه چه تاثیری بر شما خواهد داشت. اگر هر یک از علائم زیر را تجربه کردید، با پزشک خود مشورت کنید:
- تغییر در سیکل قاعدگی یا قطع آن
- ترشح شیر از پستان؛ در حالی در دوران شیردهی نیستید
- کاهش میل جنسی
- مشکل در باروری
نحوه مصرف داروی راملتئون
بهترین زمان برای مصرف داروی راملتئون، حداقل 30 دقیقه قبل از خواب است. پس از مصرف این دارو، هیچ گونه فعالیتی به جز آماده شدن برای خواب انجام ندهید.
این دارو را همراه با غذا یا بلافاصله پس از صرف غذا مصرف نکنید.
این دارو باید توسط پزشک تجویز و زیر نظر او مصرف شود.
نحوه نگهداری داروی راملتئون
دارو را در ظرفی بسته و در دمای اتاق نگهداری کنید؛ دور از گرما، رطوبت و نور مستقیم. همچنین از یخ زدن دارو جلوگیری کنید.
دارو را دور از دسترس کودکان نگهداری کنید.
داروهای منقضی شده یا داروهای دیگری که نیاز ندارید را نگهداری نکنید.
از پزشک یا داروساز خود بپرسید که چگونه باید داروهایی که استفاده نمیکنید را دور بریزید.
شرکت داروسازی اکتوورکو داروی راملتئون را تحت عنوان راملی برای اولین بار در ایران تولید و به بازار دارویی کشور عرضه میکند. راملی دارویی نسخهای است که برای درمان بیخوابی در افرادی که دچار مشکل در شروع خواب هستند، تجویز میشود.
خوشبختانه، علی رغم وجود سایر داروهای خوابآور متداول در بازار دارویی ایران، هیچ شواهدی مبنی بر وابستگی، اعتیاد و علائم قطع ناگهانی دارو در مطالعات راملتئون دیده نشده است.
منبع: Webmd، Mayoclinic